Geschiedenis
JMD is in 1967 opgericht door een aantal jongeren die op een andere manier uiting wilde geven aan hun geloof. Tot de oprichters behoorden o.a. Adriaan in ’t Groen en kapelaan Rombouts. De groep zette de liturgie aardig op zijn kop met eigen teksten, een jongerenkoor en een combo: de "beatmissen", ofwel "tienermissen" in Dongen waren geboren. Trompet, trombone en orgel waren wel bekend in de kerk, maar gitaren, drums brachten volgens een aantal gelovigen een hoop ”lawaai”. Aanvankelijk werd deze ontwikkeling door veel kerkgangers dan ook niet zo gewaardeerd, maar al snel waren de kerken te klein als JMD de mis verzorgde. Vooral de jongeren kwamen er op af en dat was ook de bedoeling. Wat ook nieuw was dat JMD in elke parochie missen verzorgde.
Het bestuur van het komité JMD bestond uit Henk van Gils (voorzitter), Tiny Laurijssen (penningmeester), Adriaan in 't Groen, Willy Brugman, Mieke Beex, Juffrouw Houbink en kapelaan Rombouts. Dit gebeurde bij Koos Ariëns in de huiskamer na de zomerspelen in september of oktober.
De problemen waar het eerste bestuur mee te maken kreeg waren:
- Waar ga je repeteren? Gedacht werd aan de St. Janschool in de kelder, de H.B.S. of bij Musis Sacrum?
- Wie gaat het koor dirigeren? Gedacht werd aan een student van de heer de Breet: Nico Koeneman.
- Waaruit bestaat de band? Mieke Beex op piano/orgel, Toon Hoevenaars op drums. Ook werd er gedacht aan jongens van de P.A., maar dat viel af omdat de kwekelingen in het weekend vaak weg waren (!).
- Hoe zit het met het geld? Pastoor Rompa wordt geconsulteerd.
- Hoe gaat JMD aan de slag? Er zijn wat moeilijkheden met de pastores.
- Wat gaat er mis met de teksten? De tekstschrijvers zijn pas op het laatste moment klaar.
Het idee is in het priesterberaad geboren, naar buiten gedragen door de eerwaarde kapelaan Rombouts, en is door het komité totaal zelfstandig gerealiseerd.
De lectoren van het eerste uur waren:
- Jan Broekhoven
- Martin Willemen
- Kees Cornelissen
- Adriaan in 't Groen
- Tom Snelders
- Emmy Brugman
- Marlies Haest
- Riet Sprangers
- Mirjam Brouwers
- Thea Rijnaarts
- Bernadette van de Brand
Op 10 maart 1968 werd de eerste dienst gehouden in de Mariakerk.
Belangrijke mijlpalen waren lustrumjubilea, zoals in 1972 en 1977 en 1987.
Er vonden ook uitwisselingen plaats met andere jongerenmissengroepen zoals Sound 70 uit Sittard.
En er is zelfs een musical opgevoerd: Jesus Christ Superstar, die is uitgevoerd in de Cammeleur in 1984.
In 1990 werd de religieuze binding afgesloten en ging de JMD als koor verder onder de naam SPIRIT.
De poging die de katholieke kerk in Dongen had gedaan om de secularisatie onder jongeren tegen te gaan, bleek niet geslaagd. Desondanks hebben zo'n 360 Dongenaren in de 23 jarige geschiedenis vele goede herinneringen aan deze tijd en met name aan de Jongerenmissen Dongen. Onderstaand een aantal artikelen over de historie van de Jongerenmissen.
Mgr. Ernst in Kontaktblad
Groep Jongerenmissen Dongen had een eigen blaadje: het Kontaktblad. Dat werd regelmatig in elkaar gezet en gestencild. Er stonden wetenswaardigheden over de vereniging in, maar ook interviews en losse artikelen. Onderstaand een interview met monseigneur Ernst, bisschop van Breda.
JMD Festival 1985
Zo'n vijfhonderd jongeren en veel muziek. Dat zijn de ingrediënten van het JMD Festival 1985, dat op 16 juni 1985 plaatsvond in de Cammeleur in Dongen. Het spektakel duurde van 11.00 uur 's ochtends tot 18:00 uur 's avonds en stond in het teken van het Europees Muziekjaar en het Internationaal Jaar van de Jongeren.
Adriaan in 't Groen terug- en vooruitblik reünie
De komende reünie is iets bijzonders. Zeker ook voor de oprichters van 43 jaar geleden. De meesten onder hen hebben elkaar decennia niet meer gezien of gesproken. Daarom wordt het een bijzonder weerzien. Voor mensen zoals ik, die Dongen al heel lang hebben verlaten, krijgt dat een extra accent. Daarom verheug ik me op de komende ontmoetingen. Op de gastenlijst zie ik gelukkig veel namen van het eerste uur. Als ik dan naar mijn eerdere, bovenstaande, stukje kijk, zou wellicht de indruk kunnen worden gewekt dat ik deenige oprichter ben. Dat is natuurlijk niet zo. Daarom wil ik proberen een zo volledig mogelijke lijst van namen van de oprichtingsgroep te maken. Als schrijvende merk ik dat de oprichtingssfeer terugkomt.
20 Jarig jubileum JMD
De groep Jongerenmissen bestond in 1987 20 jaar. Ter gelegenheid van dit heugelijke feit werd er een jubileum gevierd. Op 23 mei 1987 werd er een Jongeren Muziek Dag georganiseerd in een grote tent op het Wilhelminaplein. Er traden vijf Dongense en regionale groepen op en als klapstuk de band Vitesse. En dat zonder entree te vragen! Verder werden er een aantal jubileumvieringen in de kerken gevierd en op 14 juni organiseerde JMD nog een korenfestival.
LP uitgebracht (1982)
In1982 is er bij K&M studio's een LP gemaakt ter ere van het 15 jarige bestaan van de groep Jongerenmissen. Van deze LP zijn er nog een aantal exemplaren en hij is ook nog omgezet naar CD. Heb je interesse? Neem contact op met Rinus Krijnen info@rinuskrijnen,nl
Jesus Christ Superstar (1984-Beeld en Geluid)
Op 8 april 1984 werd in de Cammeleur een uitvoering gegeven door de groep Jongerenmissen Dongen van Andrew Lloyd Webber's Jesus Christ Superstar.
De regie was in handen van Martin Hermens en Eric van Soelen leidde het 15 koppige orkest. De belangrijkste hoofdrolspelers: Eric Gommers (invaller) als Jesus, Hennie Suanet als Maria Magdalena, Lora van Wijk als Pontius Pilatus, Nico Mijnders als Judas, Martin Hermens als Petrus en Eric Ruis als Kajafas.
Jesus Christ Superstar (1984)
Op 8 april 1984 voerde de Jongerenmissen Dongen aangevuld met een aantal extra muzikanten de musical Jesus Christ Superstar uit in de Cammeleur. Dit werd een groot succes: De samenstelling was: Erik Gommers-Jesus, Nico Miijnders - Judas, Hennie Suanet - Maria Magdalena, Lora van Wijk - Pilatus, Eric Ruis - Kaiafas, Martin Hermens - Simon Zeolates/Peter, Anita de Man - Annas, Ton Kemmeren - Priester/soldaat, Guido IJpelaar en Peter Dufrenne - Priester, De apostelen: Ingrid Brok, Peter Dufrenne, Simone de Haan, Anja Haarbosch, Marcel Heyna, Ad Kemmeren, Ton Kemmeren, Anjo Klijs, Liesbeth Maas, Ingeborg vd Nieuwenhuysen, Frans Rollé, Anne-Marie Scheerders, Conny van Wijk.
Het koor: Corrie van Bijsterveld, Birgit vd Basel, Ingrid Brok, Annet van Dongen, Maria van Es, Annemarie Havermans, Sandra Jochems, Gonny van Kerkhof, Els Koreman, Marlou Kouters, Loes Langerak, Claudia vanLeijsen, Carla Meijs, Ine van Riel, Lisette Scheerders, Wilma Scheerders, Petra Spierings, Tiny Suanet, Anne-Marie Suoss, Mary Timmermans, Miranda Timmermans, Angela Willeman, Marijke IJdema.
De band: Erik van Soelen (leiding), Ingrid Blijlevens-Klarinte, Frans Damen-Drums, Adjan Emmen-Basgitaar, Rory Franken-Klarinet, Erica Gommers-Dwarsfluit, Corné van Groessen-Trompet, Ruud Jansen-Bariton, Bart van Kerkhof-Trompet, Peter Krijnen-Orgel/Piano, Bernhqard Schellekens-Toetsen, Karin Schokker-Trombone, Martin Werkman-Trombone, Wilfred Werkman-Saxofoon, Els Wiggerts-Gitaar.
Regie: Martin Hermens, Assistent-regie: Frans Rollé, Muzikale leiding: Jan Schellekens, Rory Franken en Erik van Soelen, Hennie Suanet-Financiën, Simonde de Haan-Kleding, Anjo Klijs-Choreografie, Jannus Verharen-Coördinatie decorploeg, Frank van Broekhoven - Licht en Geluid, Ballet- Groep Marjolein, Algehele leiding: Hennie Suanet en Martin Hermens.
Tweede lustrumviering JMD (1977)
Groep JMD heeft tijdens het jubileumjaar in 1977 flink uitgepakt. In april en mei 1977 vierde de groep haar jubileum. Het lijkt niet lang geleden maar veel gebouwen en zaken waar destijds het jubileum gevierd werd bestaan niet meer. Om te beginnen de kerken: Joseph, Maria en Paulus: alle drie weg. Ook zaal Wilhelmina waar het feest werd gehouden is inmiddels een woonhuis geworden. Het OJD-gebouw was er nog (voor de brand in 1989), maar inmiddels vervangen door de Poort en het Stadsblad? Wie kent het nog? En wie schrijft "Succes" nog als "Sukses"?
In 1976 is men begonnen met de organisatie van dit feest. In november werd hier al een aankondiging gedaan: klik hier
Voorafgaand aan het jubileum werden er diverse acties georganiseerd om geld in te zamelen voor de lustrumviering. Zo werden op 12 en 19 februari chipsverkoopacties georganiseerd waarbij drie verschillende smaken chips (eigenlijk meer met kunstmatige smaakstof overgespoten chipito's van vage kwaliteit) langs de deuren werden verkocht. De verkopers werden vergezeld van levende muziek en versierde wagens.
Aankondiging chipsactie: klik hier.en vervolgens de evaluatie van 12 februari: klik hier.
Bezoek bij de KRO (1984)
Als voorbereiding op de uitvoering van Jesus Christ Superstar mocht de groep Jongeremissen Dongen in het KRO-programma "Aan de veilige kant" op 30 maart 1984 op Hilversum 1 één van de nummers uit deze musical laten horen.
Klik hier voor de aankondiging. De KRO sponsorde de musical en was ook aanwezig met een standje in de Cammeleur tijdens de uitvoeringen op 7 en 8 april.
Even herbezinnen (1972)
In 1972 bestond de groep Jongerenmissen Dongen vijf jaar. Via de krant keek de groep terug naar het seizoen. Ook werd er een nieuwe dirigent aangetroikken: Felix Jansen uit Tilburg. Klik hier
Bezoek aan Berithgroep in Amstelveen (1969)
In 1969 zijn de Jongernmissen Dongen op bezoek geweest bij de Berith groep in Amstelveen. Een jaar eerder is de Amstelveense groep op bezoek geweest in Dongen. Tijd dus voo een tegenbezoek: Klik hier om een krantenartikelitje over deze uitwisseling te lezen. Na het bezoek aan Amstelveen werd een bezoek gebracht aan Scheveningen.
Sof soos Charivari (1969)
In juli 1969 had de groep JMD het idee opgevat om een eucharistieviering te organiseren in de soos Charivari van het Kartingcentrum. De kerkelijke omgeving past met de moderne aanpak toch niet zo goed bij de moderne jeugd en juist om de jeugd meer bij de kerk te betrekken was dit idee ontstaan. Op het laatste moment echter bleek het niet door te gaan om onduidelijke redenen. Iemand klom in de pen en schreef een artikel in het weekblad voor Dongen. In het artikel: klik hier, wordt ervan uitgegaan dat de JMD toch conservatiever is dan ze overkomen en krijgt de club flinke kritiek..
Henlk van Gils en Marijke van der Vorst reageren fel, maar geven beiden niet duidelijk aan waarom het niet is doorgegaan: Klik hier en klik hier voor de reacties op dit artikel.
Eerste lustrum (1972)
In het voorjaar van 1972 vierde de Jongerenmissen Dongen haar eerste lustrum. Er werden wat activiteiten georganiseerd rondom dit jubileum. Ook vroeg de groep zich openlijk af of ze nog voorzagen in een behoefte. Men daagde het publiek uit te reageren op dit thema.
Klik hier en klik hier voor krantenartikelen ter aankondiging van dit jubileum.
Het begin....Het Komité (1967)
In 1967 is de groep Jongerenmissen Dongen opgericht. De opzet van de groep werd begeleid door het komité, ook wel geschreven als komitee. Deze verzorgde de eerste dienst op 10 maart 1968. Het komité was nogal zeker van haar succes, want als de kerk vol zou zijn, zouden de deuren dicht gaan en ouderen moesten maar op een ander tijdstip de kerk bezoeken. Grappig is het ouderwetse taalgebruik. Klik hier voor de eerste aankondiging. Voor de vierde dienst o.l.v. kapelaan Rombouts werd het functioneren van de voorganger niet in twijfel getrokken: klik hier. De vijfde dienst vond plaats in de TeFaDo (Tentoonstelling fabrieken Dongen), de Jaarbeus van het Zuiden op 16 juni 1968: Klik hier .Het komité dacht aanvankelijk dat de tienermissen alleen bezocht zouden worden door jongeren, maar het bleek al gauw dat dit niet was: klik hier.Daarna volgde nog meer aankondigingen: klik hier.